Päivitetty: ke 30.11.2016 klo 20:51

Päivitystyökalun korjaus

HUOMIO! Jos koneellesi on jo tehty korjaus ja siitä huolimatta päivitys ei toimi, ota yhteyttä toimistoomme 040 74 20 200.

Windows 10 Anniversary-päivityksen jälkeen osalla Windows 10 -käyttäjistä Päivitystyökalumme on lakannut toimimasta. Olemme odottaneet Microsoftilta korjauspäivitystä, mutta koska sellaista ei ole ainakaan toistaiseksi tullut, julkaisemme nyt ohjeet päivitykseen.

Ongelma on harmittava ja valitettavasti tällaiseen emme ole osanneet varautua. Myös lukuisat muiden valmistajien ns. automaattiseksi ajoitetut tehtävät ovat rikkoontuneet.


VAIKUTUS: Vain Windows 10 -käyttöjärjestelmää käyttävät asiakkaat. Muilla päivitystyökalu toimii moitteetta, eli jos käytössäsi on Windows Vista, Windows 7 tai Windows 8 (tai 8.1) ei mitään toimenpiteitä ei tarvita, koska kaikki toimii normaalisti.

ONGELMA: Päivitystyökalu ei käynnisty ja Acrobat Reader tai Flash alkaa herjaamaan päivitystarpeesta, koska eivät päivity automaattisesti.

SYY: Microsoft Anniversary-päivitys, joka rikkoo Windowsin Ajoitetut Tehtävät -palvelun toiminnan. Kyseessä on Microsoftin ohjelmistovirhe eli ns. bugi.

KORJAUSVAIHTO 1: Omatoimisesti alle olevien ohjeiden mukaan. Omatoiminen korjaus onnistuu tavalliselta käyttäjältä ohjeita seuraamalla ja vie aikaa noin 5 minuuttia. Mikäli jäät jumiin, soita meille 040 74 20 200 niin neuvomme askeleet sinulle puhelimessa (varmista, että tietokoneesi on päällä ja nettiyhteytesi toimii).

KORJAUSVAIHTO 2: Tuo tietokoneesi PC-Apuun, korjaamme ongelman veloituksetta. Ongelman korjaus toimistollamme vie noin 15 minuuttia riippuen mahdollisesta ruuhkasta. Korjaukset voivat ruuhkauttaa huoltoamme.

SUOSITUKSEMME: Ensisijaisesti käyttäjä voi kokeilla tehdä korjauksen itse. Mikäli se ei onnistu, autamme mielellämme.

KUSTANNUKSET: Palvelupakettiasiakkaillemme tällaisten vikojen (ja ylipäänsä ohjelmallisten vikojen) korjaukset ovat aina ilmaisia ja ne kuuluvat pavelupakettiin.


Ohjeistus omatoimiseen korjaukseen (vaihtoehto 1):

Tämä ohje koskee Mozilla Firefox -nettiselaimen käyttäjiä. Chromella tai Internet Explorerilla näkymät ovat aavistuksen erilaisia, mutta periaate on sama.


1. Poistetaan ensin vaarallista nettiasennuksilta sinua suojeleva Smart Screen -toiminto pois käytöstä asennuksen ajaksi.

1 a) Klikkaa Työpöydän vasemmasta alakulmasta suurennuslasin kuvaa hiiren ykkös- (eli vasemmalla) painikkeella.

1 b) Kirjoita: sm

1 c) Samalla kun olet kirjoittanut sm, tulee ylös vaihtoehto "Muuta SmartScreen -asetuksia".

1 d) Klikkaa hiiren vasemmalla näppäimellä "Muuta SmartScreen -asetuksia".


2. Sinulle avautuu valikko jossa vasemmassa sarakkeessa lukee "Muuta Windows SmartScreen -asetuksia". Klikkaa siitä hiiren ykköspainikkeella.


3. Sinulle avautuu ikkuna, jossa voit kytkeä SmartScreenin takaisin päälle tai pois. Nyt haluamme asetuksen pois päältä, joten klikkaa musta pallo kohtaan "Älä tee mitään" ja klikkaa OK.


Huomio! Ohjeen lopussa pyydetään sinua kytkemään SmartScreen takaisin päälle, toista silloin ohjeen kohdat 1-3 ja laita täppä kohtaan "Varoita ennen tuntemattoman sovelluksen suorittamista". Työvaiheet ovat muutoin identtiset.


4. Voit sulkea auki jääneen ikkunan klikkaamalla oikean yläkulman ruksia.


5. Seuraavaksi ladataan korjaustiedosto tietokoneellesi. Klikkaa TÄSTÄ ladataksesi PC-APU_fix.zip -nimisen tiedoston tietokoneellesi päivitysongelman korjaamiseksi.


6. Klikkauksen jälkeen eteesi avautuu ikkuna jossa lukee "Olet avaamassa tiedostoa: PC-APU_fix.zip". Varmista, että "Avaa ohjelmalla: Resurssienhallinta" on valittuna ja klikkaa lopuksi OK-painiketta (tarvittaessa paina OK toisen kerran, mikäli se ensimmäisellä kerralla oli harmaana).


7. Ohjelma latautuu koneellesi ja eteesi avautuu automaattisesti alla oleva ikkuna. Klikkaa "Pura kaikki" -painiketta (ympyröity punaisella).


8. Avautuu ruutu, jossa lukee "Pakattujen kansioiden purkaminen" ja oletus-kansio on sinisellä. Sinun ei tarvitse klikata mistään vaan ala suoraan kirjoittaa: C:\Asennus (kts. kuva) ja klikkaa alla olevaa " Pura"-painiketta.


9. Kun tiedostot on saatu purettu Asennus-kansion sisältö avautuu eteesi automaattisesti. Nyt vaaditaan hieman salapoliisityötä, koska kansiossa on muitakin tiedostoja ja kansiota.

Etsi tiedostolistasta pcapu_fix.bat -niminen tiedosto (kaikilla käyttäjillä tiedoston nimen perässä ei näy .bat -päätettä, mutta oikea kuvake on se, jossa on kaksi pientä ratasta nimen edessä - älä sotke sitä keltaiseen kuvakkeeseen joka on muutoin saman niminen). Älä klikkaa kuvaketta vielä! Kts. kohta 10.10. Hiiren kakkospainikkeella, eli hiiren oikealla painikkeella, klikkaa pcapu_fix.bat -tiedostoa ja eteesi avautuu valikko, josta löytyy kohta "Suorita järjestelmänvalvojana". Klikkaa siitä hiiren ykkösnappulalla, eli hiiren vasemmalla nappulalla.11. Järjestelmä kysyy sinulta luvan tiedoston suorittamiseen. Klikkaa Kyllä -painiketta normaalisti, hiiren vasemmalla näppäimellä.12. Korjaus suoritetaan nyt automaattisesti. Musta ruutu avautuu kymmeneksi sekunniksi ja sulkeutuu sitten itsestään.13. Lopuksi kytke vielä Smart Screen -toiminto takaisin päälle. Toista ohjeen kohdat 1-4.


14. Viimeistelyksi, käynnistä tietokone uudelleen ja anna olla auki tunnin verran nettiyhteys kytkettynä. Käynnistä tietokone tämän jälkeen uudelleen ja päivityksen pitäisi tapahtua jälleen automaattisesti.

Mikäli kohtaat mitä tahansa ongelmia, ota yhteyttä aukioloaikojemme puitteissa niin neuvomme mielellämme. Yhteystietomme löytyvät pienen karttakuvan vierestä. Kiitos!